Claus Bangs hjerte banker stadig for musik som terapi for børn og unge

0
Claus Bang med kortet over sine mange rejser rundt om i verden for at udbrede kendskabet til musikterapi. Arkivfoto
Musikterapeut, audiologopæd, projektleder og pensionist Claus Bang, Søndergade 61, Løkken fylder 80 år tirsdag den 14. august 2018.

Det forløbne år har været et af de travleste i Claus Bangs virke for musikterapi igennem 57 år, siden han i 1961 af Socialministeriet blev ansat på Statens Tunghøre og Døveskole i Aalborg og opdagede, at døve og hørehæmmede børn og unge ikke havde musik i deres skolegang og i livet.

– Som barn i slutningen af 30’erne og i begyndelsen af 40’erne var jeg selv svært hæmmet af mine kroniske astmaanfald, der handicappede mig alvorligt og så at sige berøvede mig min barndom. Anfaldene blev dæmpet lidt, når mine forældre sang godnatsange, og min søster på klaveret spillede Schuberts “Moments Musicaux”. Det var sikkert terapi for mig. Vi kendte ikke begrebet, så det var bare dejligt, mindes han.

– På skolen, den senere Aalborgskolen, startede jeg mit arbejde med at opbygge et musikprogram, som igennem årene blev musikterapi. Jeg læste helt fra starten audiologopædi. Sideløbende uddannede jeg mig i musikpædagogik i flere lande. I Tyskland var jeg i samarbejde med SONOR med til at udvikle klangstave med dybe toner, som alle døve kunne føle i kroppen. Efter dejlige 37 års ansættelse og aktivt virke for disse børn og unge på Aalborgskolen, som alle var specielle musikmennesker, kunne jeg så trække mig tilbage på min 60 årsdag i 1998, fortæller fødselaren.

Det blev dog ikke et slut for Claus Bangs engagement og virke i musikterapien, for lige siden da har han arbejdet med at samle, dokumentere og formidle oplevelser og erfaring.

Efter endt uddannelse kom Claus Bang i praktik på Statens Tunghøre og Døveskole i Aalborg.

– Her mødte jeg ikke, som jeg forventede, små efterkommere af den døve Ludvig, men derimod en kategori af mennesker, der, fordi de var døve, ikke havde musik i skolen og i deres liv. Det var et chok for mig. Jeg følte, der manglede noget meget vigtigt i børnenes tilværelse.

Nu om dage bruges musikterapi i behandlingen af mange patienter med kroniske astmaanfald bl.a. som følge af allergier.

Claus Bang startede sit samarbejde med Aalborg Universitet i 1972, da det hed AUC.

– Musik og sprog ligner hinanden på rigtig mange punkter, så jeg skabte et nyt tema: “Musikalsk stemmebehandling og – taleterapi”. Dette blev grundlaget for mit forskningsprojekt i årene 1972-1975. Forskningsprojektet, den første forskning i musikterapi i Norden, hed “Fysiologiske Klangfunktioner, opfattelse og gengivelse af klang hos døve og normalthørende med Sonor Klangstave”. Det var en ret skelsættende dokumentation, der senere blev banebrydende for mit initiativ i 1977 til oprettelsen af musikterapeut uddannelsen ved Aalborg Universitet.

På mange rejser, blandt andet en jordomrejse, har Claus Bang altid fortalt Løkken.

– Jeg har varmt anbefalet tilhørerne i de 43 lande at gæste denne skønne plet, hvis lige man ikke finder andre steder på jorden. Når jeg var langt væk, savnede jeg Vesterhavets sus, og jeg har altid haft Løkkens ve og vel i tankerne. Derfor glæder jeg og min familie os oprigtigt over den positive udvikling, byen har gennemgået i de seneste årtier. Det har vi gode forudsætninger for at vurdere herude i Søndergade tæt på Vendsyssel Plantage, som takket være borgeres og byens foreningers indsats igen er blevet et fristed for byen og dens turister, hvis sammensætning nu har fået en noget bedre balance. Derfor kan jeg med ægte overbevisning hilse alle: “Velkommen til Løkken!”

Den runde dag fejres med hustruen gennem 49 år Anette, samt de tre voksne børn: Anne Søbye, Master i Coaching og Læring på AAU og CDH i Aalborg. Merete Engel HRudviklingskonsulent i Jyske Bank i Silkeborg og Jens Bang, direktør i Telenor i Aalborg, samt de 6 børnebørn fra 15 til 32 år.

Der afholdes fødselsdagsreception søndag den 12. august.

– Det foregår i vort selvbyggede Bjælkehus med græs på taget, slutter Claus Bang.

Del

Lukket for kommentarer

Denne webside benytter Cookies til at forbedre din oplevelse. Ved at bruge websiden accepterer du dette! Læs mere om dette

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close