Aktivitetssted i Tornby Klitplantage forbereder sig på invasion

SOMMER 2020: Turister kan stadig komme ind på Yxengaard, men i denne uge holdes der en uges pause. Da arrangerer Yxengaard et træf for vikingeentusiaster fra hele landet, som dukker op for at lave mad over bål, hygge sig med vikingetiden og ikke mindst - kæmpe mod hinanden med vikingesværd og skjolde.

Normalt laver Yxengaard, som ligger på Rævskærvej i Tornby Klitplantage, et tilskuerområde i forbindelse med rollespilstræffet, men i år - ja behøver man at sige det - sætter corona en stopper for tilskuerne.

- Vi må være op til 500 deltagere i vikingetræffet, fordi det er privat arrangement, men vi skal være fordelt i grupper på højst 100. Ellers lukker politiet for festen, siger leder Claus Gajhede fra Yxengaard.

Marc Clemensen fra København skal deltage. Han sidder i åbningen til sit telt og nyder formiddagen i den træomkransede Yxengaardlejr med spredte huse, hytter og telte Han er kommet herop en lille uge før arrangementet, der løber fra onsdag-søndag i uge 30. Flere har, som ham, slået telte op på pladsen.

- Det er femte år, jeg er viking. Jeg bare kommet tidligt for at hygge lidt, inden det går løs, siger Marc Clemensen, som altid sætter kryds i kalenderen, når Claus Gajhede kalder til vikingetræf.

Marc drager nordpå med sit skjold, sværd og dragt. Han elsker samværet i Tornby Klitplantage.

Yxengaard tog sin spæde begyndelse i 2007, men fik først "papir" på sin status, da Claus Gajhede indgik en aftale med daværende Skov- og Naturstyrelsen - nu Naturstyrelsen Vendsyssel.

Yxengaard bygges gradvist op af frivillige og udsatte unge i projekter og får driftstilskud fra Hjørring Kommune, hvis skoler og institutioner bruger Yxengaard.

Da Yxengaard har en aftale med Naturstyrelsen er der adgang for alle borgere, medmindre der laves lukkede arrangementer som vikingetræffet i uge 30.

I maj måtte man aflyse det populære Vikingemarked på grund af corona. Men folk brugte trods aflysningen Yxengaard meget.

- Men mange gik hjemme i den periode med deres børn, så vi har aldrig før haft så mange. Nogle lavede Nak og Æd sammentræf, mens andre bare lavede mad over bål og sov i vores shelter og i telte. Vi har aldrig før brugt så meget brænde. Jeg måtte nogle gange rende rundt og skille folk ad på grund af corona, fortæller Claus Gajhede.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...