BØRGLUM: Børglum Udstillingen 2018 samlede et trofast publikum til den todages udstilling i Børglum forsamlingshus og Børglum kirke.

Billedhugger Bodil Dam, Vrensted holdt åbningstalen og i den kom hun ind på billedkunstens situation i 2018.

- I mine unge dage da jeg studerede kunsthistorie, var en af grundbøgerne Else Kai Sass: Kunstforståelse, og hun sagde f.eks: "En billedkunstner arbejder med et rent materielt stof, der skal bearbejdes med hænderne eller med værktøj, der føres af hånden for at antage form." altså håndværk.

"En billedkunstner er altså en person, der har drift i sig til at forme og evne til at gennemføre formningen af et materiale og til at give sit værk præg af ånd."

- Når vi kigger os omkring i dag er der ligesom to store strømninger af kunstnere, hvoraf ingen opfylder begge kriterier om at besidde håndværksmæssig kunnen og forlene ånd til et værk, sagde Bodil Dam blandt andet.

- Den ene strømning er at alle nu om dage laver kunst lige fra børnehaven og langt ind i pensionist tilværelsen.

Den anden strømning er den form for kunst som får støtte fra staten og som hersker på det Kongelige Kunstakademi i København. Her er alle værksteder nedlagt og ord er blevet det væsentligste.

Hvad har vi så med at gøre her i Børglum Udstillingen? Her er vi nok hverken eller.

Men her har vi heldigvis vores helt egen Sass eller mere tidsvarende vores egen Blachman, som sammensætter udstillingen, nemlig (den lokale maler. red.) Jens Sørensen. Jens gør sig lige så godt som musikkens Blachman.

Så for at gøre en lang historie kort vil jeg konkludere, at vi her i Børglum Udstillingen vil vise jer er god gammeldags billedkunst, hvor kunstneren kender sit materiale, og har forarbejdet det med stor kunnen i håbet om at beskueren vil fornemme noget mere i værket end det umiddelbare, fastslog Bodil Dam blandt andet inden hun erklærede Børglum Udstillingen 2018 for åben.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...