Simon Jacobsen fortæller blandt andet om Løkkens tilblivelse og byen Kinderup, der lå vest for Furreby

LØKKEN: Torsdag den 21. november har Kulturhus Løkken indbudt Simon Jacobsen til at holde foredrag i Løkken Skoles Aula om Løkkens Historie og Løkkens Kirkehistorie.

De sidste 10 år har Simon Jacobsen studeret Løkkens historie og gennemgået flere hundrede bøger, der handler om Løkken, eller hvor Furreby og Løkken er nævnt.

I bogen ’Den store vækkelse’, som Jacobsen lancerede for et år siden, beskriver han hidtil ukendte sider af Løkkens historie og nævner blandt andet landsbyen Kyndetorp, der også kaldes Kinderup. Siden boglanceringen er han nu blevet i stand til at datere, hvornår Løkkens naboby mod vest blev bortskyllet af havet.

Samtidigt tysk billede fra superstormen 1634, der forandrede hele Jyllands vestkyst

Det værst gik det ud over Ribe og sydover hvor øen Nordstrand ud for Husum gik til grunde. Det skønnes mellem 8 og 15.000 mennesker omkom sammen den 50.000 køer og heste. 19 kirker gik tabt. I Ribe stod vandet 1,7 m over kirkegulvet.

En del Furrebys kyst blev bortskyllet. Kyndetorp/Kinderup forsvandt i bølgerne og landsbyens marker tildænget med sand. Der var kun en halvø tilbage, det som senere blev Løkken.

Den første del af foredraget handler mest om tiden, før Løkken blev etableret med de første huse i 1678. Jacobsen fortæller blandt andet om den enestående kyststrækning nord for Løkken, om kystnedbrydningen historisk set og om, hvor langt kirkerne omkring Løkken oprindeligt lå inde i landet.

I anden del af foredraget fortæller Simon Jacobsen om Furreby Kirke, som en gruppe borgere ønskede flyttet tættere mod Løkken, inden kirken i Løkken blev bygget i 1898. Nok er det kendt, at Løkken har haft mange trosretninger, men over 20, som Jacobsen fortæller om i foredraget, er sikkert ikke kendt af nogen.

Simon Jacobsen voksede op på Løkkenegnen. Hans oldefar købte gården Eriksminde i Vrensted af godsejer Rottbøll i 1883, og en af hans tipoldefædre ejede herregården Lundergård ved Pandrup i 1700-tallet. I 20 år var han ansvarlig for forsikringsselskabet Codans virksomhed i Hjørring-regionen. Derefter blev han nordisk chef for GOD TV, det globale kristne tv-netværk, i 17 år. I fire år har han studeret teologi, kirkehistorie og vækkelse på teologiske høj- og bibelskoler i Danmark, Sverige og Wales.

Efter sin pensionering i 2012 har Simon Jacobsen skrevet lokal- og kirkehistorie samt evangeliske bøger. Bestsellerbogen ’Guds gave til dig’ findes på seks sprog og er udgivet i næsten 60.000 eksemplarer. I år er Jacobsen bl.a. forfatter af Aalborgbogen 2019 med temaet ’Sommerliv ved kysten - Aalborgensiske landliggere fra Blokhus til Løkken 1900 – 1945’, som Selskabet for Aalborg Historie udgiver i december måned.

Tilmelding kan ske ved henvendelse til Kulturhus Løkken.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...