LØKKEN: Ny bog giver et samlet overblik over det menneskelige, økonomiske og juridiske drama før, under og efter sammenbruddet i den lille sparekasse, der ville være stor.

Bogen "Overmod - Løkkens Sparekasses kollaps" udkommer fredag den 5. oktober på Forlaget Rebild.

Der holdes i den forbindelse en uformel reception fra kl. 15-18 på Løkken Bibliotek, Harald Fischersvej 30, 9480 Løkken. Alle er velkomne til receptionen, og der vil naturligvis være lejlighed til at købe bogen.

Forfattere er: Kristian Andersen, Hans Fink, Egon Kjøller Nielsen og Peter Ussing. Bogen er på 264 sider, vejledende udsalgspris kr. 198. Den kan købes hos landets boghandlere og hos Forlaget Rebild.

Pensionisters reserver, børneopsparinger, penge til at bygge hus for. Formuer forsvandt i den blå luft over Vesterhavet, da Løkken Sparekasse gik fallit og bragte den globale finanskrise helt ind i tusinder af familiers hjem.

Kom helt tæt på finanskrisens konsekvenser - ikke mindst de menneskelige

I september 2008 kaldte medarbejdere sparekassen for et af "de mest solide pengeinstitutter i landet". I marts 2009 blev den erklæret konkurs. Det samlede tab i kroner blev én milliard, tabet af tillid massivt. Garanterne alene tabte 173 millioner kroner, samfundet det firdobbelte, lokalsamfundet en stor arbejdsplads og økonomisk motor. Hvordan kunne det gå så galt? Og hvis skyld var det?

I bogen gives for første gang et samlet overblik over sparekassens kollaps, tiden før og ikke mindst tiden, der fulgte. Den beskriver de mange skuffelser og frustrationer, som garanterne oplevede i deres forgæves kamp for erstatning. Et enestående juridisk kludder betød, at kernen i deres sag aldrig blev vurderet og afgjort ved en domstol.

"Overmod" er en bog om netop overmod, uduelighed og uforsigtighed. Med andre ord en bog om mangel på anstændig omgang med betroede midler.

Det handler om en ganske almindelig sparekasse, der ville være stor. Siden 1871 havde Løkken Sparekasse løst sine lokale opgaver solidt og godt. Men i 2005 besluttede ledelsen, at der skulle tjenes penge, mange penge. Den bragte sparekassens egenkapital og garanternes indskud i spil gennem nogle store og hasarderede udlån i spekulationsforetagender. Derfor bukkede sparekassen under i 2009. Alt det fortæller bogens første del om.

Anden del fortæller om det menneskelige aspekt. Dét, man gerne overser, når de mange bankkrak skildres. Gennem ni år har en garantforening forgæves søgt at redde nogle af garanternes indskud, for der er mennesker iblandt, der uden egen skyld har mistet formuer.

Bogen beskriver også, at man ikke nødvendigvis kan stole på de informationer, pengeinstitutterne sender ud gennem medierne, i egne publikationer og gennem deres medarbejdere.

For projektgruppens medlemmer har det været magtpåliggende at få skrevet denne bog.

For det første for at kunne give alle Løkken Sparekasses kunder og garanter og ikke mindst foreningen Garantloekkens medlemmer et nøjere indblik i, hvad der præcist foregik i sparekassen i tiden op til dens kollaps og i den tid, der fulgte efter med kampen for erstatning.

For det andet er det projektgruppens håb, at bestyrelsesmedlemmer, direktører og medlemmer af repræsentantskaber i andre pengeinstitutter og virksomheder vil læse bogen og besinde sig en ekstra gang på deres ansvar og forpligtelser.

For det tredje kan bogen måske også hjælpe almindelige mennesker til at forstå, at de skal passe på, hvad de gør med deres penge, og ikke bare kan stole blindt på dét, deres pengeinstitut anbefaler dem at gøre.

Det er en yderst aktuel bog. Sagen om Løkken Sparekasse, hvor der er rejst et erstatningskrav på 275 millioner kroner, indledes ved Vestre Landsret i januar 2019. Ifølge den fastlagte køreplan for behandling af sagen er der berammet ca. 40 retsmøder.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...