I uge 41 sætter 130 frivillige i hele Danmark deres små hjemmelavede, gule organ-ænder ud på offentlige steder.

HJØRRING: Den 10. oktober 2020 er det organdonationsdag i Danmark. Derfor sætter Cystisk Fibrose Foreningen fokus på organdonation i hele uge 41 i samarbejde med Dansk Center for Organdonation og en lang række andre foreninger.

Foreningen sætter fokus på det vigtige emne med kampagnen Den gule organand, hvor små gule, hjemmelavede ænder fungerer som budbringere af det vigtige budskab: tag snakken om organdonation! Du kan møde de gule ænder i hele landet – også her i Hjørring.

De gule ænder

Ænderne har et lille skilt om halsen, med historien om en person hvis liv blev reddet, fordi en anden havde taget stilling til organdonation og med en opfordring til at tage snakken om organdonation.

Formålet er at bringe et smil på folks læber og samtidigt få dem til at tale om organdonation med familie, venner og bekendte – og i sidste ende tage stilling og gå ind på sundhed.dk og registrere sin holdning til organdonation.

150 frivillige laver organ-ænder

De små, gule ænder bliver hæklet, strikket, filtet, lavet i perler, klippeklistret, malet på sten - eller noget helt syvende - af frivillige, som har valgt at bruge tid på at sætte fokus på organdonation.

I år har Cystisk Fibrose Foreningen over 150 frivillige, der laver mellem 1-70 ænder hver, så vi lander på omkring 4000 ænder i alt.

150 Gule organ-ænder i Nordjylland

Også her i Hjørring og i resten af Nordjylland sættes der fokus på organdonation. Lokale frivillige har valgt at bruge tid på at hjælpe med at udbrede budskabet om at tage snakken og har hæklet, strikket og på anden vis kreeret de små gule ænder.

I uge 41 sættes der over 150 ænder ud, som man må tage med sig, stille et nyt sted eller give videre.

Cystisk Fibrose Foreningen opfordrer til, at man tager et billede med anden og lægger på sociale medier for på den måde at få budskabet om organdonation vidt omkring. Brug hashtaggene #tagsnakken #gulorganand og #organdonationsdag2020.

Kendte ambassadører

Blandt de frivillige der hjælper med at få den Den gule organ-and og budskabet om organdonation vidt omkring er 15 kendte personer. De er blevet begavet med deres egen lille, filtede organ-and, som traditionelt kommer på mange gode eventyr med ambassadørerne, for eksempel på Christiansborg. Ambassadørerne tager billeder af og sammen med ænderne og lægger dem på deres sociale medier, hvorved budskabet kommer ud til deres mange følgere.

Hold øje med de kendte ambassadørers gule ænder og hashtaggene #gulorganand og #tagsnakken på Facebook og Instragram.

Jonas på 18 år blev reddet

Cystisk Fibrose Foreningen fortæller i uge 41 de personlige historier om personer med cystisk fibrose, der fik behov for et nyt organ for at overleve, og hvis liv kunne reddes, fordi andre havde valgt at donere deres organer.

Det gælder blandt andre Jonas Steinmeier, som har cystisk fibrose. Han er i dag 18 år – takket være en levertransplantation. Da han var 10 år begyndte det at gå ned ad bakke med hans helbred. Jonases lever var så ødelagt af betændelse og arvæv, at en transplantation blev hans eneste mulighed for at overleve.

Jonas kom på ventelisten til en ny lever og det lykkedes at få en levertransplantation, da han var 11 år gammel. Takket være den har Jonas siden kunnet leve sit liv, gå i skole, spille musik med IsamB, møde Ole Kibsgaard og drømme videre om at uddanne sig indenfor sin store passion, musikken.

Organdonation er vigtigt

Organtransplantation kan blive aktuelt for flere personer med cystisk fibrose. Derfor er det vigtigt for Cystisk Fibrose Foreningen på en humoristisk måde at nå så bredt ud som muligt med det alvorlige budskab.

- Cystisk fibrose er en alvorlig sygdom, der påvirker flere af kroppens organer, og flere med cystisk fibrose får på et tidspunkt brug for en organtransplantation for at overleve. Derfor går vi som forening aktivt ind i kampen for at oplyse om organdonation. Den gule organand kan bidrage til på en sjov måde at sætte gang i dialogen om organdonation og opfordre folk til at tage stilling, siger direktør Helle Ousted fra Cystisk Fibrose Foreningen.

Fakta om cystisk fibrose

- Cystisk fibrose er en medfødt, arvelig og livstruende sygdom, som påvirker flere af kroppens organer og udvikler sig gennem hele livet.

- Sygdommen kan også medføre diabetes og give problemer med leverfunktionen, nyrefunktionen og knogleudviklingen.

- Cystisk fibrose påvirker også mave- og tarmfunktionen, og det er nødvendigt med mange kapsler med enzymer til hvert måltid for at nedbryde maden.

- Børn og voksne med cystisk fibrose bruger 1-3 timer om dagen på livsnødvendige behandlinger.

- I Danmark har ca. 200 børn og 300 voksne cystisk fibrose, og der fødes 1-2 børn mere om måneden.

- Cirka 150.000 danskere er raske bærere af det gen (arveanlæg), der medfører cystisk fibrose, men de færreste ved det, før de selv får et barn med cystisk fibrose.

- Hvert år er der 5-10 personer med cystisk fibrose, der pga. sygdommen har behov for et nyt organ.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...