SOMMER 2020: Mennesker har alle dage været fascineret af vilde dyr, og mange rejser ud i den store verden for at opleve disse i deres naturlige element. I Danmark kan vilde dyr som regel kun opleves indhegnet i zoologiske haver eller dyreparker.

Men ikke i Vendsyssel.

Her kan vilde rovfugle opleves i deres rette element i det 40 hektar store fredede område ved Tuen, hvor Ørnereservatet ligger - et vildt naturområde med sjældne planter ved sø, klitter, hav og hedelandskab, som er et tilflugtssted for hjorte, hugorme, fugle og insekter.

Det er i dette landskab med stor biodiversitet, at Ørnereservatets store rovfugle trives på naturens præmisser.

Her er der omkring 100 forskellige fugle fordelt på 10 arter, og fra april til oktober er der åbent for gæster til store forevisninger med information om rovfuglenes verden.

Ørnereservatet åbner en time før det egentlige program, og her er der lejlighed til at gå på opdagelse i den store udstillingshal og se de meterstore farvebilleder, der viser rovfuglenes liv og yngelpleje.

Foruden den biologiske del er der også en kulturhistorisk del med træk fra falkejagtens historie.

Og som noget nyt kan man træde ind i en ”Game Of Thrones” verden, hvor udstillingsrummet er omdannet til en tidsmaskine med blandt andet en rekonstruktion af Knud den Hellige på falkejagt med sin hustru Edel af Flandern.

Forevisningen foregår udendørs, og her indgår Ørnereservatets mange rovfugle, som bliver præsenteret for publikum med oplysninger om fuglenes biologiske kendetegn.

Når publikum har oplevet nærkontakten med fuglene, vil en af de tre professionelle falkonerer og Ørnereservatets indehaver Peter Frank Wenzel flyvetræne med rovfuglene i tæt kontakt med publikum, som oplever falke og ørne, der med stor hastighed suser lige hen over deres hoveder.

Opvisningen sker på rovfuglenes præmisser.

Det er alene dem, der bestemmer det endelige program.

For fuglene er frie. De kan flyve lige, hvorhen de vil, men som regel gør de det, de er trænet til.

Publikum oplever de hårdføre beduinfalke, Sakerfalkene, der jager med op til 200 km/t, og Vandrefalken, der kan styrtdykke med over 400 km/t. Den hører til verdens hurtigste fugl og har det skarpeste syn.

Havørnene Floke og Freja, der er et søskendepar med et vingefang på 2,5 meter kan se længere en 50 km. De viser deres enorme flyvefærdigheder.

Peter Frank Wenzel viser også, hvor dygtig den hellige fugl fra Himalaya, Lammegribben, er, og Sortørnen Sheba afslutter opvisningen med majestætisk flyvning over området.

Efter den store naturoplevelse er der lejlighed til at stille spørgsmål til Ørnereservatets medarbejder og måske gense udstillingen i den store hal, hvor der også er en café.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...