Færre henvisninger til kræftpakker og andre alvorlige sygdomme bekymrer læger og politikere i regionen

KOMMUNEN: Borgere risikerer, at potentielt alvorlige sygdomme bliver for sent behandlet, hvis de af frygt for corona-smitte ikke sørger for at reagere på deres sygdomssymptomer og opsøge hjælp ved egen læge i tide.

Det viser data fra Region Nordjylland.

Hvis man sammenligner de seneste fire uger med samme periode sidste år, så har der i Region Nordjylland været 18 procent færre henvisninger til kræftpakker.

Henvisningsbilledet er det samme i kardiologien, der udreder hjertepatienter. Her har der været et fald på 39 procent.

- Det er bekymrende, når vi oplever sådan et fald i antallet af henvisninger til meget alvorlige sygdomme, hvor for sen behandling kan få endog meget alvorlige konsekvenser for den enkelte.

- Såhenvisninger til kræftpakker og andre alvorlige sygdomme bekymrer, siger regionsrådsformand Ulla Astman.

Hvis man dykker ned i en enkelt kræftsygdom, så er der de seneste fire uger eksempelvis 26 procent færre henvisninger til kræftpakkeforløb for kræft i urinvejene sammenlignet med samme periode sidste år.

Billedet, der nu ses på hospitalerne, flugter med den tendens, som de praktiserende læger i Nordjylland oplevet de seneste uger, hvor færre patienter henvender sig for at få en konsultation eller kontakter Lægevagten.

Derfor er budskabet også helt klart fra Annemette Alstrup, formand for Praktiserende Lægers Organisation i Nordjylland.

- Tøv ikke med at kontakte din læge, hvis du oplever symptomer, hvor du normalt ville kontakte din læge.

- Så skal vi nok vurdere, hvilken form for konsultation, der er behov for.

- Hvis man venter for længe, så kan jeg frygte, at nogle patienter ikke får håndteret alvorlige helbredsproblemer i tide, siger Annemette Alstrup.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...