Arbejdernes Landsbank var blandt de første med klimalån, energilån og grønne billån

HJØRRING: Mange danskere vil i disse år gerne investere mere klimavenligt i boligen og bilen, og flere banker har det seneste år fået forskellige ”grønne lån” på hylderne. Arbejdernes Landsbank var blandt de første med klimalån, energilån og grønne billån, som har lavere rentesatser end traditionelle banklån. Det er godt for både pengepung og klima, fordi man efterfølgende bruger færre penge på energi og opvarmning.

- Vi har blandt andet et meget attraktivt ”Klimalån”, hvor privatkunder kan låne op til 50.000 kroner i op til fem år på yderst gunstige vilkår. Jeg må desværre ikke nævne rentesatsen i en offentlig tekst uden et større, tilhørende regnestykke, men jeg kan afsløre, at det slet ikke kan gøres billigere, siger Christian Enemark, filialdirektør i Arbejdernes Landsbank i Hjørring i en pressemeddelelse.

Hvad kan man bruge et klimalån til?

- Vores kunder benytter oftest klimalånet til nye døre/vinduer, varmepumper og hulmursisolering. Det er relativt små, men meget energieffektive boligforbedringer, som kan have stor effekt og give et bedre indeklima og en lavere varmeregning. Og så forbruger man samtidig mindre energi og udleder mindre CO2, siger filialdirektøren fra Arbejdernes Landsbank.

Kan det økonomisk betale sig at energirenovere?

- Ja, det kan det godt i langt de fleste tilfælde. Man sparer som sagt hurtigt på varmeregningen, så udgifterne er typisk tjent hjem igen efter nogle år. Og så giver det jo også en bedre komfort, som er svær at gøre op i penge: Utætte vinduer eller dårlig isolering kan betyde, at det trækker ind i huset og gør det koldt og ukomfortabelt at bo der. Her kan nye lavenergiruder, udskiftning af yderdøre eller en hulmursisolering måske være løsningen. For andre vil det være oplagt at overveje isolering af varmerør, udskiftning af termostater eller isolering af loftsrum.

Hvordan kan man vide, hvad der bedst kan betale sig at få lavet?

- Man kender jo bedst selv sin bolig, og ellers må man konsultere en energiekspert. Man kan også være heldig at få anbefalingerne serveret på nettet: Mange boliger har et energimærke med anbefalinger til energiforbedringer, hvis boligen er handlet inden for de seneste 10 år. Data er offentligt tilgængeligt på sparenergi.dk, fortæller Christian Enemark.

Kan man også få fradrag, når man renoverer sin bolig?

- Ja, for mange ting kan man få ”håndværkerfradrag” for håndværkernes arbejdsløn. Skats hjemmeside har en ret præcis beskrivelse. Det er også de eksempler, vi læner os op ad, når vi skal vurdere, om man kan få et attraktivt Klimalån i Arbejdernes Landsbank. Der findes også nogle energiselskaber, der giver tilskud til sådan noget som nye gasfyr og varmepumper. Det må man undersøge hos sit eget energiselskab.

Hvad nu hvis man har et lidt større projekt til over 50.000 kr.?

- Så har vi et ”Energilån”, hvor man kan låne op til 200.000 kr. - ligeledes på meget attraktive vilkår. Det kan være til at etablere solceller eller andre nye varmekilder som for eksempel fjernvarme eller jordvarme. Eller at få nye lavenergivinduer, siger Christian Enemark.

Størst gevinst med grønnere bolig

Boligen er i øvrigt det bedste sted at starte, hvis man vil gøre noget godt for klimaet. Hele 40 pct. af det samlede energiforbrug i Danmark stammer fra bygninger – heraf ca. 40 pct. fra den private boligmasse. En energirenovering af boligen er derfor et vigtigt element i omstillingen til et grønnere klima og et lavere CO²-forbrug.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...