Forfatter og historiker Simon Jacobsen havde samlet både løkkenboere og tilrejsende fra dele af Nordjylland og helt fra hovedstaden i Kulturhuset

LØKKEN: ”Et land som glemmer sin fortid har ingen fremtid”

Ovenstående citat fra Winston Churchill kan glimrende være overskriften for foredraget i Kulturhus Løkken, hvor forfatter og historiker Simon Jacobsen havde samlet både løkkenboere og tilrejsende fra dele af Nordjylland og helt fra hovedstaden. Hans foredrag bidrog i høj grad til at bliver klogere på egnens fortid.

Første del af foredraget handlede om tiden, inden Løkken blev grundlagt i 1678. Det blev fremhævet, at klinten - der strækker sig fra Furreby mod Lyngby og videre til Rubjerg og Lønstrup - hører til i den absolutte top af geologiske lokaliteter i Danmark.

Kysten ud for Løkken har været beboet før Kristus, idet Simon Jacobsen fortalte om en række gravhøje fra bronzealderen, som tidligere lå ved Kodahlgården, hvoraf den sidste af dem faldt i havet i 1930’erne.

Aftenens største attraktion var beretningen om superstormen den 11. og 12. oktober 1634, hvor landsbyen Kinderup vest for Furreby blev skyllet i havet. Derefter blev der illustreret hvor langt Furreby Kirke og de øvrige kystkirker lå inde i landet, da de blev bygget i 1100’tallet. Den ivrige foredragsholder viste billede efter billede om konsekvenserne af kystnedbrydningen gennem de sidste århundreder. Skudehandlen på stranden ved Furreby og Løkken, der blev flyttet dertil fra Nr. Lyngby efter det voldsomme uvejr i 1634, blev også illustreret med nye billeder.

Jacobsen fortalte videre om nogle af Løkken første turister, marinemaleren C. F. Sørensen i 1840’erne, brygger Carl Jacobsen i 1854 H. C. Andersen i 1859. A. P. Møller ferierede på Løkken Badehotel 1915, hvor Storm P. underholdt.

Anden del af foredraget handlede om Løkkens Kirkehistorie, hvor Simon Jacobsen fortalte om kirkeledere der er fostret i Løkken og omegn. Munken Peder Thomesen fra Børglum Kloster, der blev den første evangeliske biskop, superintendent, over Vendelbo Stift 1533-1548. Anton Bast, Løkkendrengen der var hyrdedreng i Børglum inden han blev metodist, præst og endte som biskop over Norden i 1920’erne. Ejlert Morthensen, søn af købmand og skudehandler Michael Morthensen. Han studerede teologi og blev generalsekretær for Dansk Missionsselskab, i årene 1930 til 1944. Simon Jacobsens storebror, Jens Erik Jacobsen, der var medlem af Apostolsk Kirke i Løkken og var landsleder af kirken fra 1988 til 1999. Han sluttede sin tjeneste som præst i København inden han døde for få år siden. Johannes Hansen der voksede op i Løkken, blev cand.theol. og frikirkepræst. Han var landsleder for Apostolsk Kirke i årene 1999 – 2008. Er i dag ledende præst i Apostolsk Kirke i Aalborg.

Derefter gennemgik Simon Jacobsen 21 trosretninger, som han har kendskab til, har været i Løkken. Den katolske kirke, Folkekirken, baptisterne, reformerte kristne, som tilhørte Den Reformerte kirke, mormonerne, metodisterne, Brødremenigheden Schwarzenau Brethren, adventisterne, jøder, Den Katolsk Apostolske Kirke, Indre Mission, Missionsforbundet, Frelsens Hær, grundtvigianerne, Guds Menighed, Pinsekirken, Apostolsk Kirke, Kure-menigheden, Jehovas Vidner og Maran Ata Menigheden.

Simon Jacobsen præsenterede også sin nye bog: Aalborgbogen 2019 med temaet Sommerliv ved Vestkysten – Aalborgensiske landliggere fra Blokhus til Løkken 1900-1945. Jacobsen har skrevet den og historikeren Bente Jensen har redigeret den. Selskabet for Aalborg historie står for udgivelsen og lancerer bogen den 12. december.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...