VENDSYSSEL: På søndag den 15. september løber det landsdækkende arrangement Åbent Landbrug af stablen. Morten Hansen fra Vrå er en ud af 29 Arla-landmænd, som på denne dag åbner stalddørene op for nysgerrige børn og voksne, der kan blive klogere på landbruget, dyrene og fødevareproduktionen i Danmark anno 2019.

Morten Hansen driver det 200-hektar store landbrug, Højgaard, som han overtog fra sin far. For Morten Hansen er det en stor motivation at kunne vise sit landbrug frem for omverdenen.

- Det er vigtigt, at vi fortæller åbent omkring landbruget, og hvordan vi som landmand arbejder med dyrene og naturen. Den dialog bidrager Åbent Landbrug til at sætte i gang. Og så er det dejligt at se gnisten i øjnene på de besøgende børn og opleve spørgelysten. Det sætter jeg stor pris på, siger Morten Hansen, der driver landbruget med fem ansatte.

Sidste gang Højgaard var med til Åbent Landbrug kom der 2.500 besøgende. Det giver brændstof til det daglige arbejde, mener Morten Hansen. I år kan gæsterne glæde sig til at opleve køer og kalve og se maskinerne og veterantraktorer. Børnene kan lege på halmlegepladsen og finde vej i majslabyrinten, og så er der smagsprøver på mejeriprodukter fra Arla.

I stalden på Højgaard har Morten Hansen 260 malkekøer, som tilsammen giver 7.000 liter mælk pr. dag. Mælken bliver transporteret til mejeriet i Hobro, hvor den tappes i Arla24 mælkekartoner. Arla24 er en mælk, der når fra gård til butik inden for ét døgn, og som nu også udelukkede kommer fra køer på græs. Det er unikt, fordi der ikke er noget krav om, at køer fra konventionelle landmænd – modsat økologiske køer - skal på græs.

Morten Hansens køer kom på græs for første gang den 15. april i år. Det giver ifølge Morten Hansen nogle udfordringer. Men det er det hele værd.

- Det stiller nogle krav til logistikken, fordi græsmarkerne ikke ligger lige udenfor stalden. Derfor tager det også noget ekstra tid. Men det er et flot syn med køer på græs, og det er godt for køerne at få gang i bevægeapparatet, siger Morten Hansen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...