Hele byen gør klar til markering af 150 år for jernbanen, der skabte byen

VRÅ: I 2021 fylder Vrå 150 år - det var jernbanen, der skabte byen. Da den endelig - i 1871 - kom nordenfjords og trak sit spor fra Nr. Sundby over Hjørring og til Fr. Havn, kom den til at gå hen over Vrå Præstegårds jorder.

Her var kun en kirke og en præstegård, men ingen by - men alligevel blev der bygget en station. Den skulle betjene de omkringliggende landsbyer: Sdr. Vrå, Nr. Vrå, Borup og Gadehusene. Og fair nok…for det var netop bønderne fra disse landsbyer, der i 1100-tallet havde stået sammen om den store, nye kirke.

En baneingeniør, der vist også havde gået på handelsskole - lod bygge en butik lige over for den nye station. Den blev hurtigt lejet ud til købmand A. Chr. Poulsen. Han troede på, at banen var kommet for at blive, og at stationen ville blive et trafikalt knudepunkt med mange købedygtige kunder.

Han købte jord op i det, der nu er Jernbanegade, og solgte det igen til andre, der ville prøve lykken ved den nye station – og lagde lidt oven i købsprisen. På den måde kom han til at stå fadder til den nye stationsby.

Fejring

- Det er altså snart 150 år siden Vrå blev født. Den 15. august 1871 rullede toget for første gang ind på stationen og den mark, der nu er Vrå - og det vil vi gerne fejre, siger Arne Larsen-Ledet, der er formand for Vrå Beboer- og Erhvervsforening.

- Bestyrelsen har taget opgaven på sig, men vi ved godt, at vi ikke kan løfte opgaven alene. Derfor begyndte vi allerede i april 2019 med at invitere foreninger, institutioner og erhvervsliv til indledende jubilæumsmøder, men det gik ikke helt som vi havde håbet.

- Ærgerligt - og hvad gør man så? Man ser fremad og laver en ny strategi - og på mødet her i forrige uge, kom vi fra land. Man fornemmede jubilæums-gejsten. Tågen lettede, og vi har nu 17 temagrupper, der enten er – eller snart kommer i gang med deres temaer - lige fra musikfestival over, Vrå-Rally, besøg af veteranlandsholdet, jubilæumsbjæsk… og til laserlys mellem to af byens tårne. Og flere tema-ideer rumler i kulissen.

Et år med festligheder

- Vi regner med hele året som jubilæumsår, og på næste møde vil vi så småt begynde at lave en jubilæumskalender for 2021. Målet er selvfølgelig at markere, at fejre Vrå ..men også at bringe Vrå på Danmarkskortet. Men det stopper ikke her. Vi vil også gerne skabe nye aktiviteter - og nye relationer der er blivende, siger Arne Larsen-Ledet.

- ”Jamen hwæn kommer pengen frå”….kunne en og anden godt spørge – og det er et godt spørgsmål. Her vil vi henvise til vores økonomiudvalg, der består af Thomas Houen og Lars Have. De kender byen og har både den personlige og faglige kompetence – og oven i kontakter og netværk. De kan ikke trylle, men det giver ro på bagsmækken, og når temagrupperne kommer med planer og budgetter, vil den dynamiske duo gå i gang.

- Så alt i alt….vi er på vej, siger Arne Larsen-Ledet:

- Vi er godt på vej – og vi når langt, når vi får uddelegeret – og tændt op under de mange gode folk, der er i Vrå og omegn.

- Og hvis Dronningen var blevet spurgt, ville hun givetvis have svaret: Måtte det blive et ”Anno Fantasticus” for vor tapre lille by, der nordenfjords…..og det er jubilæumsudvalget fuldstændig enig i, lyder det fra udvalget.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...