VRENSTED: Støtteforeningen for Bevarelse af Ane Maries Hus i Vrensted går nu i gang med at få finansieret et projekt på ca. 4 mio. kr. til bevarelse af huset.

Forfatter Hanne-Vibeke Holst støtter en del af projektet, som handler om at etablere en mindestue for hendes far, forfatteren Knud Holst, og sætte fokus på Knud Holsts forfatterskab. Hanne-Vibeke Holst vil bl.a. i løbet af 2019 holde et foredrag i Vrensted om sin far Knud Holst. Desuden er der planlagt en støttekoncert med musiker og skoleleder i Vrå, Michael Slot Pihl, som har lavet en cd med sange med tekst af Knud Holst.

Det kom frem ved et informationsmøde i Byens Hus i Vrensted arrangeret af Støtteforeningen Ane Maries Hus, som blev stiftet i efteråret 2018.

Knapt er Byens Hus i Vrensted færdigt, før entusiastiske folk fra landsbyen kaster sig ud i et nyt projekt. Faktisk har bevarelsen af Ane Maries Hus været under planlægning længe, men først nu, hvor en betinget købsaftale med Hjørring Kommune er i hus, er det officielt, og planlægningen går for alvor i gang.

- Alle i Vrensted kender Ane Maries Hus på Sct. Thøgersvej lige over for kirken. Det har de seneste år huset Børnehuset Mariehønen. Det har en fortid og lever i nutiden og nu skal det bevares for fremtiden, fastslår formanden for Støtteforeningen, Christian D. Østergaard, som er født og opvokset i Vrensted.

Næstformanden er projektleder og selvstændig rådgiver Mette Hyldgaard Roussis. Hun er gået i gang med fundraising til projektet. Projektet er samlet på ca. 4 mio. Kr. inkl. køb af huset. Støtteforeningen Ane Maries Hus har en aftale med kommunen om overtagelse af huset pr. 1. april 2020.

- Så arbejdet i 2019 går ud på at skaffe penge og få beskrevet, hvad huset i fremtiden skal indeholde. Vi har dannet nogle arbejdsgrupper til forskellige aktiviteter, og vi har en aftale med Vrå Højskole om at bidrage i konceptudviklingen, siger projektlederen.

Huset blev bygget i 1914 af sagfører Anders Olesen, som satte store aftryk på Vendsyssel i Vrensted, Vodskov og Nørresundby. Huset blev i sin tid oprettet som en alderdomsstiftelse for enlige kvinder, og det var et af de allerførste alderdomshjem i Danmark. På flere måder var Ane Maries Hus nytænkende på den tid, og bl.a. derfor er det også planen, at det skal være med til at formidle den vendsysselske landsbykulturarv og rumme fortællingen om malere, billedhuggere, forfattere, kunsthåndværkere og iværksættere i området.

Driften af huset skal finansieres af en permanent lejebolig og en kunstner-lejlighed. Derudover ønsker Vrenstedfolkene at skabe en mindestue for Knud Holst, som skal vise og genrejse Knud Holsts forfatterskab.

- Vi er både glade og stolte over, at både Hanne-Vibeke Holst og Charlotte Høybye Holst har givet sin støtte til denne del af projektet, siger bestyrelsesformand Christian D. Østergaard.

Huset skal desuden rumme en ”1920’er” stue, som bl.a. vil anvende digitalt oplevelsesdesign for at skabe en levende formidling af ”oldeforældrenes” tid.

Huset er erklæret bevaringsværdigt – takket være lokalhistorisk forening i Vrensted.

- Det er fantastisk at have en bygning som stort set står som oprindeligt i en fin byggestil. Det arkitekttegnede hus er solidt og kan restaureres, så den oprindelige byggestil kommer frem. Det er oplagt, at Ane Maries Hus også i fremtiden skal være et hus for alle Vrenstedborgere – sådan som den oprindelige idé med huset var, understreger Mette Hyldgaard Roussis.

- Et af formålene er et samarbejde med det nye Byens Hus om arrangementer og lignende, og naturligvis vil vi gå langt for at undgå, at huset forfalder.

Haven tænkes anlagt med udendørs kunst og områder til fordybelse, evt. urtehave. En havegruppe var en af de grupper, der blev dannet på mødet. Desuden er der en gruppe til indretning af en 1920-stue vedr. sagfører Anders Olesen. En kunstgruppe med udgangspunkt i tidligere kunstnere og kunsthåndværkere og nutidskunstnere i Vrensted, samt en slægtsforskergruppe. Flere af grupperne er kun delvist etableret, og alle med interesse er meget velkomne til at melde sig til på tlf. 2882 0434 eller roussis@mail.dk.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...