Netværk: I knap halvandet år har lokale fødevareproducenter - også fra Løkken - været samlet i Vendsyssel Fødevarer

VENDSYSSEL: De arbejder hårdt for at skabe en levevej som producenter af lokale fødevarer, som sjældent ender på de store kæders hylder.

Til daglig kan det være lidt ensomt, for der er mange udfordringer, for hvor går man hen, hvis man kun har brug for at købe nogle få hundrede glas til syltetøjet, uden at det skal koste en bondegård, og hvordan er det lige man søger om den og den tilladelse fra fødevaremyndighederne.

Udfordringerne og spørgsmålene er mange og nogle gange nærmest uoverstigelige.

Derfor gik en række fødevareproducenter i Vendsyssel og Han Herred i december 2017 sammen i foreningen Vendsyssel Fødevarer, hvor de med jævne mellemrum mødes til netværksmøder, hvor de deler erfaringer og inspirerer hinanden.

Synlighed er det vigtigste

- Vores helt store mission er at skabe synlighed for alle producenter, både store og små, for er både svært og dyrt at være synlig. Vi skal også skabe fællesskab mellem producenterne og på tværs af producenterne, for vi har jo alt her fra kyllinger og kød til grøntsager og bær, fortæller formanden for Vendsyssel Fødevarer, Martin Skamriis, som til daglig driver familiebruget Lophave Hereford ved Lønstrup.

Forleden holdt foreningen med godt 30 fødevareproducenter netværksmøde hos Eskebæk Grønt i Mejling ved Ravnshøj.

Til sådan et møde er det potentielle konkurrenter, som mødes, men det betyder ingenting, snarere tværtimod.

- Der er ingen problemer, for vi er ikke konkurrenter. Vi er kollegaer, som hjælper hinanden på kryds og på tværs. Det er udveksling af erfaringer, udveksling af erfaringer om hvordan man tackler fødevarestyrelsen, aftale hvilke markeder vi skal til, uddyber Martin Skamriis.

Passion og arbejde i et

Netop de helt konkrete spørgsmål og problemer, som de lokale fødevareproducenter møder i hverdagen, gør netværksmøderne vigtige.

- I bund og grund er vi bare bønder, men vi er bønder, der har en passion for det vi laver, siger Martin Skamriis.

Vendsyssel Fødevarer er en slags udløber af det kuldsejlede projekt Smagen af Nordjylland.

De er godt 30 medlemmer. Et tal som Martin Skamriis anser for at være pænt på så kort tid.

- Vi vil gerne være flere, men vi bliver nok ikke mange flere, og vi er ikke nok til at blive 50 medlemmer, siger han.

Oplevelsesøkonomi

Der er ingen tvivl om, at der er kunder til de lokale fødevarer, men det kan være svært for kunderne at finde dem.

- Vi skal blive bedre til at brande os, og vi skal også i retning af at finde nogle restauranter at arbejde sammen med, for det er nok restaurantvejen og oplevelsesøkonomien, vi skal satse på, siger formanden.

På netværksmødet kunne mange fortælle, hvor givende det er, når folk ikke bare køber en vare, men også får en oplevelse med hjem i form af en tur i stalden, på marken eller at plukke sine egne bær.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...