Kultur Hus Løkken frister med foredrag fra Århus Universitet, som livestreamer til storskærm på lærerværelset på Løkken skole

LØKKEN: Nu indledes efteråret i Kultur Hus Løkken med spændende foredrag fra Århus Universitet som livestreamer til storskærm på lærerværelset på Løkken skole indenfor mange forskellige videnskabelige emner.

De begynder tirsdag den 8. okt. kl 18.45 med solsystemet. Det er som altid gratis at deltage.

I foredraget tager vi på et enestående rumkrydstogt til en række fascinerende og smukke naturscenerier i Solsystemet. På en tænkt rejse fra Jorden besøger vi en række af planeterne, deres måner og småplaneter, asteroider og kometer. Og ved hjælp af billeder og målinger, foretaget af en lang serie af rumsonder, vil vi se nærmere på verdener som er meget forskellige fra vores egen planet, Jorden.

De sidste års forskning har åbenbaret nye egenskaber ved Solsystemet – det har vist sig at Solsystemet har en langt større diversitet og mangfoldighed af fænomener end man forestillede sig var muligt.

Alle objekters bevægelser i Solsystemet – både planeters, måners og rumsonders – kan beskrives ud fra kendskab til tyngdekraften, raketligningen og viden om positionerne af objekterne i forhold til hinanden. I 1687 beskrev Isaac Newton tyngdekraften matematisk og formulerede i værket Principia bevægelsen af objekter under påvirkningen af tyngdekraften. Det er i dette værk at tyngdekraften formuleres som en universel kraft der virker mellem alle objekter som har en masse. I foredraget vil vi også se på hvordan planeters, måners og rumsonders baner afhænger af tyngdekraften og hvordan man præcist kan beregne hvilken bane en rumsonde vil følge på sin rejse rundt i Solsystemet.

Foredraget bliver illustreret med et væld af betagende billeder fra NASA og ESA’s rummissioner.

Programmet for efteråret går videre som følgende: 22/10: Snedige bakterier. 29/10: Viden om vand. 5/11: Mennesket i klimaets brændpunkter. 12/11: Hvordan is og vand dannede Danmark. 19/11: Forædling af mennesket - før og efter. 26/11: Luften vi indånder.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...