I weekenden slog Børglum Forsamlingshus og Børglum Kirke dørene op til den 36. Børglum Udstilling. Pigekoret Nordklang, der har rødder i Nordjysk Pigekor, indledte den officielle fernisering med a cappella. Anni Duch fra Kunstudvalget bød velkommen og rettede en særlig velkomst til kunsthistoriker og tidligere direktør for Statens Museum for Kunst Allis Helleland, der holdt åbningstalen.

- Da jeg kom til Børglum troede jeg, at det var et lille stille samfund, hvor der ikke skete alverden. Jeg blev meget overrasket over den store foretagsomhed og de mange aktiviteter, der er her i byen. Blandt andet det kæmpe arbejde det er gennem 36 år hvert eneste år at skabe en Børglum Udstilling med kunst i høj kvalitet. Jeg retter en stor tak til alle Jer kunstnere for Jeres uegennyttige arbejde med at udbrede kunsten. Tillykke til Kunstudvalget med den flotte udstilling, som jeg glæder mig til at se nærmere på, siger Allis Helleland blandt andet i åbningstalen.

Efter talen sang Nordklang yderlige lidt a cappella, mens de omkring 100 gæster blev budt på et glas vin. De mange gæster nød den store og alsidige udstilling med kunst af femten meget forskellige kunstnere, hvis værker omfatter malerier, skulpturer, keramik, smykker samt kunstværker lavet af genbrugsgummi. Kunstnerne i Forsamlingshuset var Mogens Nielsen, Lotte Krage, Bodil Dam, Josette Gaardsvig, Karen Marie Fredslund, Jens Sørensen, Niels Knøss, Lars Kastanje, Anni Duch, Elisabeth Asli, Lars Skovfoged, Lars Ibsen og Maria Leer.

I Børglum Kirke var der også kunstudstilling. Her udstillede Anne Østergaard og Mette Tønder malerier samt et forlæg til et broderet tapet til Fredenskirken i Aarhus. Tapetet beskriver kirken historie fra 1960 - 2020, og det broderes af 16 frivillige brodøser fra menigheden i Aarhus.

Foruden kunsten i kirken var der også koncerter, hvor organist Ivan Høiberg spillede Præludium og Fuga af J.K.F. Fischer og Johann Sebastian Bach.

- Musikken er ligesom billedkunst båret af struktur og form, hvor det nye møder det gamle. Og det sker netop nu, hvor vi sidder i kirkerummet og ser på ny kunst og samtidig skal høre nogle af de klassiske mesterværker spillet på orgel, fortæller Ivan Høiberg i sin præsentation af musikken.

Det var i sin tid Anni Duch og hendes mand Carl Duch, der tog initiativ til at skabe Børglum Udstillingen. En udstilling der efterhånden er så eftertragtet at deltage i, at Kunstudvalget hvert år må afvise kvalificerede udstillere alene grundet pladsmangel. Kunstudvalget består af Helle Bæk, Niels Clemmensen, Bodil Dam, Anni og Carl Duch, Anne Fuglsang, Lajna Nielsen, Jens Sørensen, Anne Margrethe Lyng og Elisabeth Asli, og udover arbejdet med årets udstilling bestyrer udvalget ligeledes Børglum Kunstbibliotek, der er en videreudvikling af arbejdet med udstillingerne. Kunstbiblioteket udlåner også kunstværker til medlemmerne.

For år tilbage lavede stenhugger Klaus Unger en skulptur til Børglum By. Den er opstillet midt i byen lige ved den gamle skole. Skulpturen symbolisere det lille landsbysamfund. Opbygningen består af en solid søjle, hvorpå der er placeret ”sammensmeltede” granitdele, som hver især er en brik i en større enhed. Nøjagtig som Børglum hvor fællesskabet med fælles hjælp når fælles mål. Derfor er skulpturen gjort til Børglum Udstillingens logo.

Børglum Udstillingen er hvert år den sidste weekend i oktober og besøges af omkring 1.000 gæster.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...