Atter er Vendsyssel Årbog på banen med lokal- og personalhistorisk læsestof

VENDSYSSEL: Vendsyssel Årbog 2018 er udkommet.

Atter er Vendsyssel Årbog på banen med lokal- og personalhistorisk læsestof til de flere tusind medlemmer af Historisk Samfund for Vendsyssel samt alle andre, der interesserer sig for Vendsyssels kulturhistorie. Årbog 2018 udkom den 13. november og vil snarest blive leveret gratis til alle medlemmer af Historisk Samfund. Andre dødelige vil kunne købe bogen i boghandlen eller på Vendsyssel Historiske Museum i Hjørring.

Der diskes i år op med 11 spændende artikler, der alle dækker vidt forskellige aspekter af egnens historie. Bagerst i årbogen kan man, som skik er, høre nyt fra museums- og arkivverdenen i Vendsyssel.

Opdrætningscentralen

Den unge historiker Anders Rydahl-Jensen, der er tilknyttet museerne i Brønderslev, beretter i indledningsartiklen om den kuranstalt for ungkvier, som i 1930’erne blev etableret i Vildmosen.

Skudehandel er uløseligt forbundet med Løkken, og i årbogen fortæller en af områdets flittige lokalhistorikere, Hans Fink, om den mest markante skudehandlerslægt i området, der udspringer fra Jens Christensen, født 1694 i Blokhus.

Vi bevæger os i samme område, når der i en artikel af Simon Jacobsen berettes om det sælsomme møde mellem eneboeren Niels Søttrup og den stenrige guldvarefabrikant Harald Fischer fra København.

Kilometersten

Østervrås lokalhistoriske ildsjæle, Vivi Dybdahl og Jørgen Peter Clausager har mange interesser og talenter. I de seneste år har de brugt megen tid og mange kræfter på at opspore tilbageværende kilometersten i det vendsysselske vejsystem. Det er der kommet en yderst interessant vejhistorisk artikel ud af. En anden flittig historiker er Erik Christensen fra arkivet Bangsbo på Kystmuseet. Han bidrager denne gang med en drabelig artikel om de mange udfordringer, man kom til at stå overfor i Frederikshavn under 1. verdenskrig.

Inside Voergaard

Vendsyssel Årbog har også en herlig beretning af Ellen Christensen, der fortæller om en kort, men hektisk tid som stuepige på Voergaard Slot, og der er portrætter af Smed Hans fra Saltum samt Den Gode Kone i Tylstrup, ”Sine i Hien”.

Voerså Mølles historie bliver grundigt behandlet, og man kan læse om 9. bataljon i Jerslev under besættelsen.

Til slut slår Anne Lie Stokbro et slag for det igangværende projekt ”Vendsyssel Kunsthistorie”.

Vendsyssel Årbog er rigt illustreret og forsynet med et personregister. Årbogen udkommer i år også som mp3. Synshandicappede medlemmer af Historisk Samfund kan henvende sig til redaktionen og få en mp3 tilsendt.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...