Ilse Sand, som stammer fra Hundelev, er netop nu aktuel med bogen ”Kom nærmere – om kærlighed og selvbeskyttelse”

LØKKEN: Man kan godt føle sig helt nær et andet menneske, selv om man befinder sig to meter fra vedkommende. Man kan føle sig set, berørt og bevæget af den andens blik eller af nogle få ord.

Det modsatte kan også være tilfældet. Uanset hvor tæt man er på hinanden fysisk, kan der være en næsten uovervindelig oplevelse af fremmedhed og afstand.

Psykoterapeut MPF og tidligere sognepræst Ilse Sand, som stammer fra Hundelev og her gået på Hundelev skole, er netop nu aktuel med bogen ”Kom nærmere – om kærlighed og selvbeskyttelse”. Ovenpå Coronakrisen, er der netop brug for at forstå de følelsesmæssige aspekter af nærhed og afstand, mener Ilse Sand.

- Når vi er i samme rum med vore nære, er der ofte længsler og følelsesmæssige forventninger på spil, fortæller Ilse Sand og fortsætter:

- Det er ikke sikkert, vi selv er klar over, hvad det præcist er, vi ønsker os af den anden eller hvordan, vi skal bede om det.

En arbejdsplads kan være et fristed, hvor der sandsynligvis ikke er nogen, der vækker ens dybeste længsler og ej heller nogen, der har følelsesmæssige forventninger til én.

Vi har under Coronakrisen fået mange retningslinjer mht. hvordan vi skal holde afstand. Nu er der brug for retningslinjer i, hvordan vi skaber – eller genskaber – en nærhed, der måske har været under pres.

En følelse, der uundgåeligt dukker op, når vi er tæt sammen i længere tid, er irritation.

Da vi er tilbøjelige til at søge årsagerne til vores negative følelser udenfor os selv, stiller vi hurtigt spørgsmålet: ”Hvad mon der i vejen med den anden, siden jeg får disse følelser”.

- Men der kan godt være en helt anden årsag til irritationen, og den vil jeg meget gerne pege på, siger Ilse Sand.

- Selv om vi har brug for nærheden, er vi også bange for den. Vi forsøger hele tiden at finde balancen mellem på den ene side at være tæt på dem, vi holder af, og på den anden side at undgå at blive alt for afhængige eller at miste os selv. Bliver frygten for det sidste for stor, reagerer vi ofte med irritation.

Om forfatteren: Ilse Sand er forfatter til den internationale bestseller ”Elsk dig selv” og hendes 7 bøger er tilsammen udkommet på 25 sprog.

Bogen ”Kom nærmere – om kærlighed og selvbeskyttelse” er udkommet på Dansk Psykologisk Forlag. https://www.dpf.dk/produkt/bog/naermere

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...