VRENSTED: ”Smuk og majestætisk ligger Vrensted kirke midt i landsbyen, hvor den rager op over de lave huse og gårde. Sådan har den haft sin plads i sognet vel 700-800 år. D.v.s., at den stammer fra den store kirkebygningsperiode i 11-1200 tallet”

Sådan indledes tidligere sognepræst Otto Mikkelsens lille folder med oplysninger om Sct. Thøgers kirke i Vrensted, som han skrev i 1990’erne.

Vrensted kirke er lukket for tjenester i vinter på grund af en stor renovering og udskiftning af orgel.

- Lukningen var planlagt til at vare frem til den 30. marts, men arbejdet har grebet om sig, og nu ser vi frem til, forhåbentligt, at kunne tage kirken i brug til pinse, siger menighedsrådsformand Jens Juhl og menighedsrådsmedlem Jørgen Schierup, som er dem der til daglig kigger med på hvordan arbejdet skrider frem.

- Det startede med at kirkens gamle orgel fra 1938 skulle udskiftes. Det nye 4 mio. kr. dyre orgel er meget større, og er bygget specielt til Vrensted kirke. Det måtte sænkes ned i gulvet for at få plads til det i højden, så der er kommet nyt gulv. Tårnrummet er blevet kalket og blevet så fint. Det er et meget flot orgel som er tilpasset til kirkens størrelse, og det kommer til at holde i mange generationer fremover, forklarer de to.

En renovering af kirken var planlagt til 2024, men ved et provstesyn fandt man, at det flotte orgelrum kaldte på en fortsættelse, og derfor blev det besluttet at fremrykke arbejdet.

Hele kirken er nu blevet kalket indvendigt og kirkebænkene skal males i farver tilpasset altertavlen. Billederne i den trefløjede altertavle er malet af Niels Larsen Stevns i 1917, og de bliver også afrenset og opfrisket.

- Der er desuden bestilt nye hynder og knæfald, og lysekronerne får en oppudsning, fortæller Jens Juhl.

Det fremgår af Otto Mikkelsens hæfte, at kirkens ældste inventar, (måske bortset fra døbefonten) det store romanske krucifiks, er fra ca. 1230, og den rigt udskårne prædikestol bærer årstallet 1597.

- De to dele må vente på en senere renovering, erkender man.

I lukningsperioden henvises menigheden til gudstjenester i områdets andre kirker i storpastoratet. Der kan bestilles kirkebil hos Kristians Taxa.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...