LØKKEN: Historisk Samfund for Vendsyssel udgav i november Vendsyssel Årbog 2018. Den rummer en række artikler som er med til at udbygge kendskabet til landsdelens historie.

I Vendsyssel Årbog 2018 fortæller en af områdets flittige lokalhistorikere Hans Fink om den mest markante skudehandlerslægt i området.

Slægten udspringer fra Jens Christensen som blev født i 1694 i Blokhus. Han var en af de allerførste skippere til at etablere sig efter de første huse i byen blev bygget i 1678, og slægtens medlemmer var skippere/skudehandlere i fire generationer.

- Og så har stamfaderen Jens Christensen Blokhus en usædvanlig rekord, der nok aldrig bliver slået. Han blev far til 33 børn, fortæller Hans Fink i indledningen til den ni sider lange beretning i bogen.

Tilnavnet Blokhus kom af, at Jens Christensen var født i Blokhus. Hans første hustru var enken Maren Olufsdatter som var 58 år mens den unge skipper kun var 22 år.

- Ægteskabet blev ikke langt, hun døde i 1721 i en alder af 63 år. De fik ikke børn sammen, det hindrede hendes alder.

Men derefter tog familieforøgelserne fart, idet Jens Christensen giftede sig med Johanne Nielsdatter på 22 år. Med hende fik han 16 børn.

Hans Fink fortæller at Johanne døde i en alder af 44 år, kort efter en dødfødsel. Hun var formentlig slidt op af de mange fødsler. Med den tredje kone, Karen Jensdatter, fik han ni børn og hun døde 43 år gammel.

- Den fjerde kone, Maren Jensdatter, blev han trolovet med allerede under et år efter hans tredje kone døde. Jens Christensen var nu 64 år, men stadig i stand til at få børn. Han fik fire børn med Maren Jensdatter, lyder det i historien.

Jens Christensens familieforhold var så usædvanlige, at man har noteret dem i kirkebogen ved hans død og lyder således: ”NB. Denne mand var gift fire gange” og så følger opremsningen af, hvor mange sønner og døtre han havde med hver af sine hustruer.

Dødeligheden blandt børnene var dog slående. Ved sin død var der foruden enken kun syv arveberettigede børn og to børnebørn.

De overlevende klarede sig dog godt. De giftede sig godt og blev store skudehandlere og drev kaperfart under Englandskrigen. Et barnebarn Jens Christensen Jensen blev også skudehandler og oprettede blandt andet Løkkens første egentlige industrivirksomhed, dampbrænderiet i 1845. Det lå ved vejen til Furreby lidt nord for bækken. Hans datter Gertrud Ane Jensen blev gift med skudehandler Peder Christian Hoffmann og fortsatte således slægtens traditioner.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...