Brandvæsenet har været et fristed for Arne Harboe - 28. september fylder han 70 år og slukker for brandalarmen

HJØRRING: Arne Harboe - eller Arne Brandmand, som børnene i børnehaver og skoler kalder ham - stopper efter næsten 49 år som brandmand. Opsigelsen træder i kraft med udgangen af september, og den har intet at gøre med, at han 28. september runder 70 år.

For tag ikke fejl. Den lokale brandmand og ildsjæl har både energi og virketrang i behold. Og han fortsætter med sit deltidsjob som problemknuser og handy-mand hos HTH Køkkener. Han fortsætter også med at køre ud til skoler, børnehaver og foreninger for at slå et alvorligt slag for røgalarmer i private hjem - og for at fortælle om jobbet som brandmand.

- Jeg har sagt op som brandmand. Det skyldes, at jeg er så forfængelig - jeg vil ikke have et prik på skulderen og bemærkningen: ”Har du ikke været her længe nok?”. Den beslutning vil jeg selv træffe, siger Arne Haboe med et glimt i øjet.

Han har været brandmand i næsten 49 år, men snart er det slut med at rykke ud til brande og ulykker. Arne slipper dog ikke Falck helt. Han er fremover servicemand og skal blandt andet flytte brandkøretøjer fra A til B i forbindelse med øvelser eller når de skal på værksted.

- Så det er ikke fuldstændig frit fald, smiler han tilfreds.

- Nogen spørger, hvorfor jeg ikke tager 50 års jubilæet med. Men det er jo bare at lægge et tal til, konstaterer Arne Harboe med en ro, der afslører, at han er afklaret med sit valg.

Efter slukketid

Den lokale brandmand har en fortid som regionschef for boligselskabet Domea, hvor han var administrator for selskabets 3000 boliger fra Randers til Skagen.

- Brandvæsenet har været mit fristed - et sted, hvor der skete noget helt andet. Jeg var chef for en stor butik og kunne som brandmand være ham, der stod med en slange og blev træt og beskidt.

Arne har været med til at tage stifte brandmands-veteranforeningen ”Efter slukketid”, og er her sikret godt selskab af andre gode brandfolk.

- At være brandmand er en livsform, og de gutter der har været brandmænd og stopper, kommer jo til at savne hinanden. Efter Slukketid har godt 30 medlemmer, og når vi mødes, har vi hinandens opmærksomhed.

Arne Harboe har sammen med kollegaer været en god ambassadører for brandvæsenet. Han og kollegaerne har ofte stillet op i fritiden med en brandbil på skoler og til arrangementer i byen. Men lovgivningen satte stopper for den praksis. Det blev forbudt. De måtte kun køre brandbiler ud til ildebrande. Det forbud var hverken Arne eller kollegaerne tilfredse med. Og ved fælles indsats og politisk lobby-arbejde fik de lokket daværende skatteminister Karsten Lauritzen til møde på stationen i Hjørring.

- Og han kunne god se fornuften i vores argumenter, så forbuddet ophævet på landsplan.

Sendt til tælling

På overfladen er vendelboen roen selv. En mand med fødderne plantet solidt i Vendsyssel. Men selv en robust brandmand kan rokkes, røres og væltes. For to år siden sendte sygdom i familien således Arne Harboe til tælling både fysisk og mentalt.

Med hårdt arbejde samt professionel hjælp og mindfullness i værktøjskassen, har han kæmpet sig gennem den personlige krise. Og han har på den hårde måde lært at tænke over, hvordan han selv har det.

- Jeg har nok ikke været god til at mærke efter, hvordan jeg har det. Og det er ikke sundt - det kan man ikke holde til i længden.

Arne Haboe er mester i finurlige formuleringer og anekdoter, og han vælger ofte afvæbnende ord og humor, når han giver sin mening klart til kende.

Han kan begejstres, og når en god ide får næring, forfølger han vedholdende målet. Lokalt har Arne således sat fingeraftryk på et væld af initiativer, der er kommet området til gavn og glæde. Et engagement han fortsat har som formand for borgerforeningen i Sct. Knuds By samt formand for Sct. Knuds Himmel, der ejer den mobile scene-overdækning til blandt andet friluftsteateret i Kilden.

Den lokal ildsjæl konstaterer dog selv, at han er lidt af en bulderbasse, der fylder meget på flere måder.

- Jeg kan bliver så engageret, at jeg tangerer en tromle. Mit engagement gør, at jeg kan komme til at fylde for meget.

Og den side forsøger han lægge en dæmper på.

Et stærkt netværk

Arne Haboe stortrives med sit deltidsjob hos HTH Køkkener, hvor han bruger sin møbelsnedkeruddannelse. Her bliver han tilkaldt ad hoc. Og han har ingen planer om at lade sig pensionere:

- Hvorfor skulle jeg begynde at samle på frimærker, når jeg heller vil lave det her. Så længe jeg kan holde til det, bliver jeg ved.

Han er født i Hjørring og har oparbejdet et stort og stærkt netværk, der forgrener sig langt ud over kommunegrænsen.

- Jeg har verdens bedste netværk. Det er guld værd, siger han uden at blinke.

- Jeg kan altid finde en person, der kan være behjælpelig, uanset hvad det drejer sig om. Og et netværk skal man gøre sig fortjent til. Det skal plejes.

- Jette - den herlige kvinde, som jeg er gift med - gider ikke gå tur sammen med mig. For vi går kun få meter, og så standser jeg op for at snakke. Vi kommer aldrig rundt, smiler Arne.

Så derfor går Jette sin morgentur alene - og Arne går hende i møde, når hun er under en kilometer fra hjemmet. Og så får de morgenkaffen sammen.

Drysser ikke med ordene

Både Jette og Arne har begge flere interesser og gøremål uden for hjemmet.

- Og det er dejligt, for så har vi oplevet forskellige ting, som vi kan dele.

Jette og Arne nyder gerne stunder i selskab med den nærmeste familie, der tæller sønnerne Laust og Kristoffer samt svigerdatteren Louise og børnebørnene Kalle, Lasse og Stinne.

- Det er vidunderligt - og det ord skal man ikke drysse med - men det er da vidunderligt at have en alder, hvor vi kan gøre nøjagtig, som det passer os.

De 70 år, som Arne går hastigt i møde, er jo bare et tal mere, man lægger til - for nu at genbruge Arnes egne ord. Men dagen skal fejres. Og det sker sammen med familie og venner.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...