Nyt digitalt værktøj gør det muligt at kom tæt på 2. verdenskrigs begivenheder i Nordjylland

KOMMUNEN: Frihedsmuseet står bag et helt nyt digitalt kort, hvor man kan dykke ned i industrisabotage-aktioner og nedkastninger i Nordjylland under 2. Verdenskrig.

Det nye kort gør det muligt at søge helt ned på specifikke vejnavne.

Det gælder blandt andet Sneppevej i Frederikshavn og Sct. Cathrine Vej i Hjørring - to veje der har en ting til fælles.

De har lagt vejnavn til en sabotageaktion begået af modstandsbevægelsen under besættelsen mod virksomheder, der producerede for tyskerne.

I Frederikshavn gik det ud over Aaen og Gustafsens Maskinsnedkeri, og i Hjørring var L.E. Bruuns Mælkekondenseringsfabrik, der stod for skud.

Det nye digitale Danmarkskort viser, hvor de vigtigste industrisabotageaktioner samt alle nedkastninger af blandt andet våben og allierede agenter under krigen foregik - og det udgives samtidigt med genåbningen af Frihedsmuseet 3. juli.

- Kortet er tilgængeligt for alle, der måtte have lyst til at se, om der er sket noget i det område, hvor de bor. Eller i et andet område, de er interesserede i, siger museumsinspektør for Frihedsmuseet, Henrik Lundbak.

Når man dykker ned i de forskellige aktioner, kan man læse om, hvad der skete, og ofte vil det også være muligt at se billeder.

Ved industrisabotageaktionerne kan man finde den eksakte adresse, mens det for nedkastningsaktionerne er muligt at finde koordinaterne - disse aktioner fandt typisk sted på øde områder langt fra de befolkede byer.

Man kan tilgå kortet på nettet via adressen: https://historiskatlas.dk/@57.7152410,10.5727220,9.79z?th!modstandskamp

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...