Bryghusets juleøl er godt på vej - og der er rift om husets øl

VRÅ: Søndag formiddag 25. august og sensommeren viser sig fra sin allerbedste side med sol og skyfri himmel over Vrå. Temperaturen uden for nærmer sig allerede de 20 grader, men i bryghallen på Vrå Bryghus føles det, som om den for længst har passeret de 30. Der er nemlig gang i ølbrygningen. Det damper og hvisler fra brygtankene, og for at invitere et lidt køligere pust indenfor i ny og næ er døren ud til togperronen blevet åbnet – også selv om det bringer et par øl-interesserede og uvelkomne hvepse ind i hallen.

Julebryggen

Tre mænd diskuterer ivrigt cirkulation og temperaturer – altså den i brygtankene – mens de styrer slagets gang på bryganlæggets kontrolpanel, kigger i tankene og studerer skueglasset, hvor den varme malt suser forbi. Selv om maverne måske trækkes en anelse ind til ære for fotografen, så ligner de hverken julemænd eller munke, men Jørgen Bøhlers, Brian Bentzen og direktøren for det hele, Erik Balle, er i fuld gang med at brygge Vrå Bryghus’ juleøl, en doppelbock.

Sammenligningen med munke er ikke grebet ud af den blå luft. Doppelbock – eller ”flydende brød” – har nemlig sine rødder tilbage i 1700-tallets München, hvor franciskanermunke opfandt den som en kærkommen kilde til næring under fasten, hvor de ikke måtte spise fast føde. Siden hen fik den selveste pavens velsignelse, og opskriften på en god doppelbock har ikke ændret sig meget siden da.

Bryghusets doppelbock bliver brygget ”all grain” det vil sige på rigtig malt, ikke ekstrakt – det gode øl-håndværk er i centrum, her springes der ikke over, hvor gærdet er lavest. Doppelbocken vil få god maltfylde, fortæller bryggerne. Den vil være til den søde side og – udover malt – smage af alle de andre julede godter, der puttes i, bl.a. appelsinskal og kanel. Juleøllen skal være færdig til bryghusets egen J-dag engang i november.

Rift om øllet

Doppelbocken er den seneste i rækken af gode øl, der er brygget her i den gamle stationsbygning i Vrå. Aktionærer i bryghuset, medlemmer af støtteforeningen Vrå Bryghus Venner, og de mange frivillige, der løfter bryghusprojektet, glæder sig over, at der er rift om husets øl. Det skorter ikke på spændende ideer til nye øl fra husets bryggerhold, men faktum er, at med juleøllen er alle tankene i bryghallen i brug – med andre ord, der kan ikke sættes mere øl over, før en af tankene er tømt.

Fokus på aktiesalg

- Produktion og salg af øl er jo fundamentet i Vrå Bryghus-projektets økonomi, og vi har nogle udfordringer omkring kølefaciliteter og lagerplads, som vi skal have fundet en god løsning på, medgiver Erik Balle.

Blandt andet derfor er bryghuset nu klar med en ny aktieemission, som skal give mulighed for f.eks. at investere yderligere i produktionen af flaskeøl og i mere lagerplads og kølekapacitet, så både flasker og flere aftappede fade fra de seks hårdtarbejdende 600-liters tanke i bryghallen kan opbevares på matriklen. Det vil gøre huset i stand til at producere og levere mere øl og dermed sætte yderligere skub i salget af øl ud af huset. Derudover er der planlagt en overtagelse af hele stationsbygningen med ekstern finansiering via Sparekassen Vendsyssel, samt færdiggørelse af husets allerede meget populære terrasse.

Bryghusets første aktieemission på 500 000 kr. var en stor succes, og her i anden omgang tilbydes en emission på i alt 600.000 kr. fordelt på 600 aktier af 1000 kr.

Hjælp til udsatte

Pengene fra den nye emission skal bruges til at konsolidere bryghusets økonomi over en bred kam, så man kan komme i gang med anden fase af projektet: At hjælpe udsatte grupper af mennesker, der ikke kan finde fodfæste på det traditionelle arbejdsmarked, gennem udviklingen af nye arbejdspladser på særlige vilkår og i samarbejde med lokale erhvervsvirksomheder.

- Det er et stort arbejde og ansvar, vi påtager os på den længere bane, når vi begynder på beskyttede arbejds- og praktikpladser, og vi vil gøre tingene i den rigtige rækkefølge. Inden vi går i gang med vores fase 2, skal vi derfor sørge for, at bryghuset har en solid økonomi, forklarer Erik Balle.

Folkene bag bryghusprojektet håber at kunne byde mange nye aktionærer velkommen.

- Som lokalt forsamlings- og kulturhus tilhører Bryghuset jo alle i Vrå og omegn – så hvis man har lyst til at støtte op og hjælpe os videre frem mod vores socialøkonomiske mål, bliver vi selvfølgelig meget glade, slutter Erik Balle.

Vrå Bryghus er Danmarks første og eneste registrerede socialøkonomiske bryghus. Der planlægges et snarligt åbent hus arrangement med fortælling om projektet og gratis smagsprøver af bryghusets øl for folk, der måtte være interesseret i at købe aktier. Datoen er dog ikke fastlagt endnu.

Af Helle Christiansen

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...